dimecres, 26 de novembre del 2014

EL CANVI CLIMÀTIC

Els alumnes de sisè hem seguit treballant i investigant sobre el canvi climàtic:



EL CANVI CLIMÀTIC

Diferència entre el temps i el clima:



El temps són les precipitacions, la temperatura... (l’estat de l’atmosfera en un moment i un lloc determinat).
El clima és el temps que sol fer en un lloc determinat. Per exemple, aquí tenim el clima mediterrani.

                            L’ efecte hivernacle

 

L’ efecte hivernacle el produeix l’atmosfera per encalentir la terra. Funciona així:
L’ atmosfera agafa el raigs solars que el sol envia i els transmet a la superfície terrestre. D’aquesta manera la terra agafa el suficient calor per encalentir-se. El que sobra se expulsa per l’atmosfera.
El problema és que les fàbriques produeixen molt de CO2 (diòxid de carboni), això fa que la capa que deixa sortir la calor es faci de cada vegada més gruixada, i deixa sortir menys la calor, que es queda a la terra.
D’aquí a uns anys, la temperatura de la terra augmentarà globalment.

Els gasos que emetem a l’atmosfera
Els gasos que emetem són metà (provinent dels pets dels animals), CO2 (provinent dels cotxes i les fàbriques), CFC (provinent dels aerosols), etc.



Per què es produeix el canvi climàtic?
A partir de la Revolució Industrial que va tenir lloc al segle XVIII,  es van començar a emetre grans quantitats de gasos a l’atmosfera, concretament CO2, provinent de la combustió del carbó que feien servir les màquines de vapor de les indústries. I també metà CH4, que prové dels gasos que expulsen els animals.
El vapor d’aigua, tot i que està considerat com un gas amb efecte hivernacle, en tenir una persistència de només unes quantes setmanes, no té conseqüències greus en la concentració de l’atmosfera.
Els canvis climàtics es produeixen perquè el gasos que produïm fan que el temps variï.




“Els boscos són els pulmons del món”

 

Se diu que els pulmons del planeta són els boscos, perquè els arbres respiren CO2 i expulsen oxigen que és el que fa  que respirem. Però els humans el que fan es tallar els arbres per obtenir paper, carbó… això fa que ens quedem sense oxigen i només amb CO2 i altres gasos com: CFC, metà… També cremam escombraries i acaben provocant incendis forestals, o llancen cigarrets, botelles i més  coses inservibles que provoquen incendis pel reflex.


Conseqüències del canvi climàtic:

 

-El canvi climàtic es considera avui en dia un dels principals problemes medi ambientals a què s’afronta la humanitat. Cada cop hi ha més evidències que mostren que la seva acció està tenint efectes en la composició i el funcionament dels ecosistemes.
A Xina i EUA, els països més contaminats, hi ha moltes fàbriques i cotxes que contaminen els carrers. Per això hi ha un núvol de contaminació.
A Xina varen deixar de treballar una setmana per reduir les emissions de CO2, només perquè el país estàs net per a celebrar una conferència.

     POSSIBLES SOLUCIONS PER AL CANVI CLIMÀTIC

En aquest apartat hem treballat les possibles solucions, aquí tenim cinc de les solucions més importants:

1.Eliminar els combustibles fòssils. El primer és suspendre l’ús del carbó, petroli i fins i tot gas natural. Utilitzar cotxes elèctrics, energies renovables (solar, eòlica, hidràulica, geotèrmica...).

2.Millorar la infraestructura. Per descomptat que la construcció d’edificis nous implica l’ús de grans quantitats de ciment…

3.Traslladar-se més a prop del lloc del treball, per no haver d’agafar transport , i així no contaminar tant. Pot anar caminant, o amb bici…

4.Consumir menys. No deixar-se la aixeta oberta al rentar-se les dents, o el llum encès mentre dormim, etc.

5.No tallar més arbres. Cada any es perden milions d’hectàrees en boscos. I es calcula que la indústria de la fusta aporta anualment a l’atmosfera 1.500 milions de tones de CO2.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada